środa, 31 maja 2017

Jak zrobić naturalny nawóz krok po kroku.


Podam ci przepis na naturalny nawóz z pokrzywy, czosnku i piołunu. Pomoże ci zwalczyć mszyce i mrówki. Jest też doskonałym naturalnym przyspieszaczem wzrostu. Robi się go bardzo łatwo i kosztuje grosze.

Nawóz z pokrzywy

Jak wygląda pokrzywa każdy z pewnością wie, jednak dla przypomnienia, zdjęcie poniżej. Zbieram pokrzywę z terenów niezanieczyszczonych. Pokrzywa ta może być w różnych fazach wzrostu, może kwitnąć, może również być z korzeniami. Najlepsza jednak jest pokrzywa majowa.


Przepis na nawóz:
  1. Tnę na kawałki zebraną pokrzywę,

  2. Maksymalnie upycham w plastikowe zakręcane pojemniki po jakiejś chemii np. po płynie do spryskiwaczy. Pojemnik musi być odpowiednio oznakowany, dozwolone oznaczenia PP to 2,4,5 gdzie 2 i 5 jest najlepsze. Oznaczenie znajdziesz na spodzie pojemnika.

  3. Zalewam wodą ¾ pojemności pojemnika

  4. Zakręcam delikatnie - nie do końca, ponieważ mieszanka fermentuje

  5. Zostawiam pojemnik na minimum 6 tyg. w cieniu,  tak aby słońce bezpośrednio nie ogrzewało pojemnika,
Taka gnojówka jest świetnym nawozem dla wszystkich roślin, jest też skutecznym środkiem na mszyce i mrówki i nie tylko. A im dłużej stoi tym lepiej. Ja swoje przechowuje cały rok- w jesieni szczelnie dokręcam korek i całość chowam przed mrozem. UWAGA! ŚMIERDZI OKROPNIE!

Gotową gnojówkę możesz zastosować przeciw: przędziorkom, misecznikom oraz chorobami grzybowymi drzew i krzewów.


Nawóz z czosnku

Czosnek robi się bardzo podobnie z tym, że zalewa się go wrzątkiem lub dodaje do wrzątku. Czosnek dodajemy razem z liśćmi i łupinami, można go pokroić. Odstawiam na co najmniej 1 tydzień, ale im dłużej tym lepiej. Ja robię taka gnojówkę w szklanym słoiku, zakręcam szczelnie i również wystawiam tak aby nie stała bezpośrednio na słońcu. Również zostawiam ją na zimę, podobnie jak z pokrzywą.UWAGA! ŚMIERDZI OKROPNIE!


Gotową gnojówkę z możesz zastosować przeciw: chorobom marchwi zwłaszcza w lipcu, mszycom szkodnikom atakujące drzewa i krzewy.

Nawóz z piołunu

Jak wygląda piołun?





Ilość zerwanego piołunu dostosuj do garnka w którym zrobisz kiszonkę. Ja zrywam ok 300-500g. Piołun siekam na spore kawałki, zalewam wodą- tak aby przykryła posiekane liście i gotuję 30-40 min. Po tym czasie odstawiam do wystygnięcia, dolewam wody do pełnego garnka i odstawiam na tydzień. Po tygodniu można już stosować, ja zlewam potrzebną ilość, a potem uzupełniam wodę w garnku i dalej odstawiam. UWAGA! ŚMIERDZI OKROPNIE!

Gotową gnojówkę możesz zastosować przeciw: śmietce cebulance, Bielinka kapustnika, przędziorkom oraz chorobom grzybowym drzew i krzewów.


1. Pociętą pokrzywa, 2. Pocięty piołun, 3. Kiszony czosnek, 4. Kiszona pokrzywa.





UWAGA! przy czynnościach z gnojówka radzę stosować rękawiczki, zapach 😁 jest tak intensywny, że nie można go łatwo zmyć.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz