Przyprawy wspomagające pracę wątroby
Przy problemach z wątrobą i woreczkiem żółciowym posiłki możemy wzbogacić o przyprawy
powszechnie stosowane w kuchni niezależnie od regionu świata tj. koper włoski,
anyż, kolendra, kurkuma, mięta, kminek. Możesz
sporządzić samodzielnie mieszankę przypraw i dodawać do każdej potrawy w
zależności od potrzeb. Mieszanka taka ma
nieocenione właściwości, pozbawiona jest wszelkich środków konserwujących,
dodatków smakowych i zapachowych. Niektórym przeszkadzają całe nasiona przypraw,
szczególnie dzieci są na nie uwrażliwione, dlatego uprażone i zmielone są niewyczuwalne w potrawie a i tak
spełniają funkcję pobudzającą i stymulującą układ pokarmowy.
Składniki:
2 łyżki nasion kminku
2 łyżki nasion gorczycy
2 łyżki nasion kopru włoskiego
2 łyżki nasion
kolendry
2 łyżki tymianku
1 łyżeczka soli morskiej lub himalajskiej
Czas przygotowania: 12 minut
Sposób wykonania:
Rozgrzej patelnię, każdą z przypraw oddzielnie upraż, uważaj
aby przyprawa się nie przypaliła. Każdą uprażoną przyprawę zmiel w młynku do
kawy lub utrzyj w moździerzu. Zmieszaj poszczególne składniki i dodaj łyżeczkę
soli morskiej lub himalajskiej. Przechowuj w szklanym słoiczku w suchym ciemnym
miejscu, naklej naklejkę abyś wiedziała co tam jest . Zrobiona z dobrej jakości
przypraw i właściwie przechowywana mieszanka zachowa smak i aromat przez wiele
miesięcy.
Potrawy do których dodaję mieszankę przypraw:
- dania tradycyjnej kuchni polskiej np. bigos, kapusta, zupy
i sosy warzywne, dania z warzyw
- dania kuchni indyjskiej i wedyjskiej np. dale, zupy,
czatneje, raity
- wszelkie ciężkostrawne potrawy z grochu, fasoli, kapusty,
zawiesiste sosy i zupy,
Ilość mieszanki dostosowujemy do indywidualnych upodobań.
Przepis na mieszankę
przypraw stymulującą pracę wątroby (do słodkich dań)
Jest to mieszanka słodkich przypraw dodaje się ją pod koniec
gotowania lub tuż przed podaniem do słodkich sosów, deserów, kawy.
Składniki:
1 łyżka całych goździków
2 łyżki nasion kardamonu
2 pięciocentymetrowe laseczki cynamonu
2 łyżki cukru trzcinowego
Czas przygotowania: 10 minut
Sposób wykonania:
Przyprawy uprażyć na suchej patelni, uważając aby nie
przypalić. Laseczki cynamonu upraż na patelni a następnie zetrzyj na tarce. Przyprawy
przesypać do moździerza i utrzeć lub zemleć w młynku do kawy. Dodać ½ łyżeczki
zmielonej gałki muszkatołowej i 2 łyżki
cukru trzcinowego
Całość wymieszać i przechowywać w podpisanym słoiczku.
Potrawy do których dodaję mieszankę przypraw:
-desery, budynie, ciasta, słodkie sosy,
Dodaję do pieczenia lub przed podaniem. Można również
wymieszać z cukrem pudrem i stosować jako posypka do suchych ciasteczek, ciast,
deserów i kawy.
Ilość mieszanki dostosowujemy do indywidualnych upodobań.
Polecam zakupić młynek do kawy i przeznaczyć wyłącznie na
mielenie przypraw (koszt młynku 20-60zł w zależności od tego czy jest używany
czy nowy). Możesz też użyć moździerza ( od 15zł w sieci sklepów Pepco).
Jeśli masz pytania pisz, chętnie na nie odpowiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz