17 powodów dla których warto spożywać witaminę C
 
 
 
Poznaj powody dla których warto spożywać witaminę C
 
 
 
 
 
Właściwości witaminy C
- Zabezpiecza 
przed pękaniem naczyń krwionośnych   
 
- Zmniejsza wydzielanie "hormonu stresu"
 
- Zwiększa odporność organizmu - nasze
leukocyty (komórki układu odpornościowego) bez witaminy C są jak żołnierze bez
karabinu
 
- Przyspiesza gojenie ran, zrastanie kości 
 
- Działa przeciwbólowo  
 
- Środek przeciwgnilcowy
 
- Hamuje
tworzenie się sińców, powstawanie krwotoków czy krwawienia z dziąseł,
 
- Bierze udział w biosyntezie kolagenu, wpływa na
jego wytwarzanie i zachowanie
 
- Zwiększa przyswajanie żelaza
 
- Obniża ciśnienie krwi
 
- Przeciwutleniacz
 
- Chroni przed miażdżycą
 
- Wzmacnia czynności odtruwające wątroby
 
- Chroni organizm przed zmianami nowotworowymi
 
- Zmniejsza bóle mięśni i stawów
 
- Zmniejsza odkładanie się cholesterolu  
 
- Pomaga
neutralizować wszystkie toksyny pochodne od grzybów, w tym również bardzo
trującą - alfatoksynę
 
 
Gdzie znajdziesz witaminę C  
Witamina C znajduje się w świeżych owocach i
warzywach. Doskonałym jej źródłem są zarówno owoce cytrusowe (cytryny,
pomarańcze, grejpfruty), kiwi, melony, ananasy, jak i rodzime czarne oraz
czerwone porzeczki, truskawki, jagody czarnego bzu, maliny, jagody goji. Jest jej
dużo w brukselce, kapuście, kalafiorze, natce pietruszki, rzepie, cebuli, szpinaku, brokułach,
groszku zielonym, kalarepie, szparagach. Znajduje się też w jabłkach, ziarnach
soi, ziemniakach, pomidorach, karczochach, papryczce chilli 
 
 
 
 
 
          
      
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz