poniedziałek, 24 sierpnia 2015

17 powodów dla których warto spożywać witaminę C

 

 

 

Poznaj powody dla których warto spożywać witaminę C

 

 

 

 

 

Właściwości witaminy C


  1. Zabezpiecza  przed pękaniem naczyń krwionośnych   
  2. Zmniejsza wydzielanie "hormonu stresu"
  3. Zwiększa odporność organizmu - nasze leukocyty (komórki układu odpornościowego) bez witaminy C są jak żołnierze bez karabinu
  4. Przyspiesza gojenie ran, zrastanie kości
  5. Działa przeciwbólowo 
  6. Środek przeciwgnilcowy
  7. Hamuje tworzenie się sińców, powstawanie krwotoków czy krwawienia z dziąseł,
  8. Bierze udział w biosyntezie kolagenu, wpływa na jego wytwarzanie i zachowanie
  9. Zwiększa przyswajanie żelaza
  10. Obniża ciśnienie krwi
  11. Przeciwutleniacz
  12. Chroni przed miażdżycą
  13. Wzmacnia czynności odtruwające wątroby
  14. Chroni organizm przed zmianami nowotworowymi
  15. Zmniejsza bóle mięśni i stawów
  16. Zmniejsza odkładanie się cholesterolu 
  17. Pomaga neutralizować wszystkie toksyny pochodne od grzybów, w tym również bardzo trującą - alfatoksynę

 

Gdzie znajdziesz witaminę C 

Witamina C znajduje się w świeżych owocach i warzywach. Doskonałym jej źródłem są zarówno owoce cytrusowe (cytryny, pomarańcze, grejpfruty), kiwi, melony, ananasy, jak i rodzime czarne oraz czerwone porzeczki, truskawki, jagody czarnego bzu, maliny, jagody goji. Jest jej dużo w brukselce, kapuście, kalafiorze, natce pietruszki, rzepie, cebuli, szpinaku, brokułach, groszku zielonym, kalarepie, szparagach. Znajduje się też w jabłkach, ziarnach soi, ziemniakach, pomidorach, karczochach, papryczce chilli



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz