Poznaj powody dla których warto spożywać witaminę C
Właściwości witaminy C
- Zabezpiecza przed pękaniem naczyń krwionośnych
- Zmniejsza wydzielanie "hormonu stresu"
- Zwiększa odporność organizmu - nasze leukocyty (komórki układu odpornościowego) bez witaminy C są jak żołnierze bez karabinu
- Przyspiesza gojenie ran, zrastanie kości
- Działa przeciwbólowo
- Środek przeciwgnilcowy
- Hamuje tworzenie się sińców, powstawanie krwotoków czy krwawienia z dziąseł,
- Bierze udział w biosyntezie kolagenu, wpływa na jego wytwarzanie i zachowanie
- Zwiększa przyswajanie żelaza
- Obniża ciśnienie krwi
- Przeciwutleniacz
- Chroni przed miażdżycą
- Wzmacnia czynności odtruwające wątroby
- Chroni organizm przed zmianami nowotworowymi
- Zmniejsza bóle mięśni i stawów
- Zmniejsza odkładanie się cholesterolu
- Pomaga neutralizować wszystkie toksyny pochodne od grzybów, w tym również bardzo trującą - alfatoksynę
Gdzie znajdziesz witaminę C
Witamina C znajduje się w świeżych owocach i
warzywach. Doskonałym jej źródłem są zarówno owoce cytrusowe (cytryny,
pomarańcze, grejpfruty), kiwi, melony, ananasy, jak i rodzime czarne oraz
czerwone porzeczki, truskawki, jagody czarnego bzu, maliny, jagody goji. Jest jej
dużo w brukselce, kapuście, kalafiorze, natce pietruszki, rzepie, cebuli, szpinaku, brokułach,
groszku zielonym, kalarepie, szparagach. Znajduje się też w jabłkach, ziarnach
soi, ziemniakach, pomidorach, karczochach, papryczce chilli
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz