Poznaj powody dla których warto spożywać witaminę C
Właściwości witaminy C
Zabezpiecza
przed pękaniem naczyń krwionośnych
Zmniejsza wydzielanie "hormonu stresu"
Zwiększa odporność organizmu - nasze
leukocyty (komórki układu odpornościowego) bez witaminy C są jak żołnierze bez
karabinu
Przyspiesza gojenie ran, zrastanie kości
Działa przeciwbólowo
Środek przeciwgnilcowy
Hamuje
tworzenie się sińców, powstawanie krwotoków czy krwawienia z dziąseł,
Bierze udział w biosyntezie kolagenu, wpływa na
jego wytwarzanie i zachowanie
Zwiększa przyswajanie żelaza
Obniża ciśnienie krwi
Przeciwutleniacz
Chroni przed miażdżycą
Wzmacnia czynności odtruwające wątroby
Chroni organizm przed zmianami nowotworowymi
Zmniejsza bóle mięśni i stawów
Zmniejsza odkładanie się cholesterolu
Pomaga
neutralizować wszystkie toksyny pochodne od grzybów, w tym również bardzo
trującą - alfatoksynę
Gdzie znajdziesz witaminę C
Witamina C znajduje się w świeżych owocach i
warzywach. Doskonałym jej źródłem są zarówno owoce cytrusowe (cytryny,
pomarańcze, grejpfruty), kiwi, melony, ananasy, jak i rodzime czarne oraz
czerwone porzeczki, truskawki, jagody czarnego bzu, maliny, jagody goji. Jest jej
dużo w brukselce, kapuście, kalafiorze, natce pietruszki, rzepie, cebuli, szpinaku, brokułach,
groszku zielonym, kalarepie, szparagach. Znajduje się też w jabłkach, ziarnach
soi, ziemniakach, pomidorach, karczochach, papryczce chilli
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz