Niestety nie znalazłam jeszcze takich lodów, które nie miały
by w składzie całej listy zbędnych a czasem całkiem poważnie szkodliwych dla
zdrowia składników. Sprawdziłam również „lody z budki” lub typu „włoskie”- tu
nie jest tak źle. Wiec jeśli masz wybór wybierz te a nie z pudełka sklepowej
zamrażarki. Przy czym poproś o pokazanie etykiety- głupie? Wcale nie! A Pani w
okienku ma obowiązek Ci taką etykietę pokazać. Z uśmiechem na twarzy- zawsze pytam! I Panie choć speszone- pokazują.
Lody są bardzo łatwe do
zrobienia, dlatego ja robię je w domu.
Przepis jest banalnie prosty:
1. Wybrane mrożone owoce
truskawki, maliny, poziomki, jagody, borówki, banany zmiksuj,
2. Jeśli dopiero
zaczynasz „ się przestawiać” dodaj do lodów trochę cukru trzcinowego lub ksylitolu.
3. Dodaj
trochę śmietany ok. 1-2 łyżki, może być zwykła 12% lub 18%, albo śmietankę 30%,
4. Zamieszaj- i
gotowe.
Takie lody nie wymagają mnożenia! Są gotowe w kilka sekund!
Pozostaje jedynie wybór czy skorzystać z wafli czy z foremek. Wybór foremek jest bardzo spory, to zakup wielokrotnego użytku. Ja mam takie foremki. Dzieciaki maja wybór czy jemy lody w wafelku czy na patyku. W tym przypadku lody wykonane według powyższego przepisu należy w foremce włożyć jeszcze do zamrażarki na ok 1 godzinę.
Wafle dostaniesz w każdym sklepie, sprawdź tylko skład- bo tu też jest
wybór dość spory.
My i Nasz dzieci jemy lody bez cukru- tak było od zawsze, ale czasem
goście zwracają uwagę, że lody są mało słodkie- zrób takie by Tobie smakowały, jednocześnie
by były zdrowe. W domowych lodach fajne jest też to, że porcje mogę dostosować do każdej osoby indywidualnie i mogę je zrobić zawsze kiedy mam na nie ochotę bez wychodzenia z domu :) Szybko, łatwo i zdrowo.
Czytałeś kiedykolwiek skład lodów?
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz